Přednáška s Ing. Václavem Malovickým
| Datum konání: | 23. 1. 2018 |
|---|---|
| V čase: | od 17.00 hodin |
| Místo konání: | Haškův salonek Švejk restaurantu U Zeleného stromu Ukázat na mapě |
na téma Velká válka a gastronomie
Město Nepomuk a Mikroregion Nepomucko
zvou na přednášku a besedu
s Ing. Václavem Malovickým na téma
VELKÁ VÁLKA A GASTRONOMIE,
která se koná
v úterý 23. ledna 2018 od 17:00 v Haškově salonku Švejk restaurantu v Nepomuku
Akce je součástí cyklu besed a přednášek věnovaných Výročí 100 let vzniku samostatné Československé republiky.
Přesvědčíme se o vlivu Velké války v naší kuchyni, o kulinárním dědictví časů kdy se psalo c. a k., jejím vlivu na vznik i dnešní podoby české tradiční gastronomie .
Seznámíte se s úrovní gastronomie v c. a k. armádě, vojenskými potravními dávkami bojujících stran, odlišnostmi stravování důstojníků a mužstva, stolováním v armádě a co se tehdá vařilo. Jak se lišily jídelníčky v Dalmácii, Rakousku, Uhrách, Čechách, Haliči, Sedmihradsku. Posádkoví kuchaři byli tehdá na úrovni kuchařů špičkových hotelů. Také na co byl při výuce nových kuchařů z naprostých amatérů kladen největší důraz. Jak používané přílohy výrazně ovlivňovala lokalita jednotky. Brambory byly takřka všude, ale zelenina byla odlišná. Někde hrách, fazole, čočka, paprika, zelí – jinde většinou jen řepa, tuřín a vodnice. Polévky se vařily převážně výživné a i omáčky teplé i studené respektovaly oblíbené chutě té doby: Protože vaření masa trvá déle, bylo preferováno v poli smažení, pečení a dušení. Užívalo se především maso hovězí, ale i skopové, telecí, drůbež i ryby.
Samozřejmě nebude chybět ani vsuvka o pečení komisárku, konzervách, instantních polévkách, ementálu či uherském salámu pro armádu, vínu, kávě či pálenkách.
Nelze pominout ani maršála Radeckého jako gastronoma, ale i fenomenální kuchařku Osudy dobrého vojáka |Josefa Švejka, stejně jako recepty dodnes užívané.
Další nadcházející události
Setkání seniorů
Sokolovna Nepomuk
Program: 14.30 zahájení - přivítání starostou města 14.35 přednáška PÍSMENKA NA TALÍŘI - inspirativní setkání s nutriční terapeutkou Anežkou Sládkovou, DiS., která přiblíží svět vitamínů a minerálů – kde je najdeme, jak je správně kombinovat a...
Kovářský den
Střední škola a základní škola Oselce
75 let - den otevřených dveří, bohatý doprovodný program, ukázky řemesel
Swap party v Klášteře
Kulturní dům Klášter
Přijďte provětrat šatníky a obšťastnit jejich obsahem i někoho jiného, případně si dopřát radost z nových kousků na sebe.
Svatomartinské prohlídky
zámek Žinkovy
Zámek Žinkovy zve na komentované prohlídky ve dnech 14. 11. a 15. 11.